sağlık bakanlığı logo

Sıcak Çarpması Acil ve Tehlikeli Bir Durumdur

Sıcak Çarpması Acil ve Tehlikeli Bir Durumdur
Sıcak Çarpması Acil ve Tehlikeli Bir Durumdur ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

Sıcak Çarpması Acil ve Tehlikeli Bir Durumdur

Sıcak çarpan bir kişide solunum hızlanması, nabız yüksekliği, idrar azalması, tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülür. Uzun vadede ise daha kalıcı hasarlara yol açar. Bunlar; deri dokusunun yaşlanması ve esnekliğini kaybetmesi, stres artışı ve çabuk sinirlenme, kalp ve solunum yolu hastalıklarında artış, gözde katarakt oluşumu, deri kanseri, koma ve ölümdür.

Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39°C’nin üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır.

Aşırı sıcaklar, nem ve güneş ışınlarından korunun.

§   Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkmayın. Denize girmeyin. Güneşlenmeyin.

§   Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmayın. Aşırı hareketlerden kaçının, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edin.

§  Güneşe çıkmadan veya güneşlenmeden önce deriye uygun bir koruyucu krem sürün. Bulutlu ve kapalı bir havada da güneş yanığı oluşabileceğini unutmayın.

§   Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın.

§  Açık renkli, hafif, geniş ve pamuklu giyecekler tercih edin. Güneş altında bulunmanız gerekiyorsa şapka ve gözlük kullanın.

§  Bol sıvı gıdalar alın. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketin. Özellikle su için. Fazla terleme ile kaybedilen sıvının, sıcak çarpmasında etkili olduğunu unutmayın.

§  Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurun.

§  Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edin.

§  Yağlı ve ağır yemekler yerine salata, çorba gibi hafif yemekler seçin.

§  Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin.

§  Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının.

§  Çabuk bozulma riski olan besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmeyin, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterin.

§  Bebek, çocuk, engellileri ve hayvanları kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakmayın.