sağlık bakanlığı logo

Ramazanda Beslenmeye Özen Göstermek, Sağlıklı Yaşam Sürmenin Anahtarıdır

Ramazanda Beslenmeye Özen Göstermek, Sağlıklı Yaşam Sürmenin Anahtarıdır
Ramazanda Beslenmeye Özen Göstermek, Sağlıklı Yaşam Sürmenin Anahtarıdır ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

    Bu yıl yazın sıcak günlerinde geçireceğimiz Ramazan boyunca dikkat edeceğimiz beslenme kuralları yaşamımızı sağlıklı sürdürmemizde çok önemli rol oynamaktadır. Oruç tutarken özellikle yeterli miktarda sıvı alınması ve ana besin gruplarından dengeli tüketilmesi gerekmektedir. Ramazanda beslenirken;

  • Ramazan ayında günde iki öğün, vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri, vitamin ve minerallerin alınması yeterli olmamaktadır. Mümkünse 3-4 öğün halinde yemek yiyiniz.
  • Yetersiz enerji alımı, sigara kullanımı, vücuttan su atılmasına neden olan kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmesi (çay, neskafe, kahve, kola vb) ve yetersiz sıvı alımı bilişsel fonksiyonlarda azalmaya ve dikkat eksikliğine neden olmaktadır. Çay-kahve yerine meyve suyu, komposto, limonata, yeşil çay, bitki çayları, ayran gibi içecekleri tercih ediniz.
  • Şeker, un gibi kan şekerini çabuk yükseltip çabuk düşüren ve açlık hissine neden olan malzemelerden yapılan besinleri tüketmeyiniz. Özellikle sahuru börek, hamurlu tatlı, poğaça, kurabiye benzeri yiyeceklerle geçiştirmeyiniz.
  • Gün boyunca tokluk duygusunun uzun sürmesi için kan şekerini yavaş yükselten posa yönünden zengin kepekli ekmek, kurubaklagil ürünleri, meyve ve sebze tüketiniz.
  • Et-tavuk gibi ürünlerini yağda kızartmak yerine haşlama veya ızgara olarak tercih ediniz. Yağda kızartılmış yiyeceklerin sindirimi zor olmakta, gün boyunca mide acıma ve yanma hissine neden olmaktadır.
  • Tuzdaki sodyum minerali, susama hissine neden olduğu için yemekleri aşırı tuzlu tüketmeyiniz.
  • Tuz içeriği fazla olduğu için hazır gıdaları (hazır çorba, hazır sos, sucuk, salam, sosis, konserve gıdalar, cipsler, tuzlu krakerler) yemeklerde kullanmayınız ve yemeyiniz.
  • Yemeklere aşırı katılan baharatların hassaslaşan midenize dokunabileceğini göz ardı etmeyiniz.
  • Hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih ediniz.
  • Günde en az 10-14 su bardağı içecek/su (2-2,5 litre) içmeye özen gösteriniz. Su içmek için susamayı beklemeyiniz.
  • Sindirimin kolay olması için yemekleri iyice çiğneyerek yiyiniz. Zeytinyağlı sebze yemeklerinin sindirime yardımcı olduğunu unutmayınız.
  • İftar açıldıktan sonra televizyon-bilgisayar karşısında vakit geçirmek yerine yürüyüş yapınız.
  • Egzersiz veya spor yapıyorsanız orucu açtıktan sonra akşam vaktinde yapınız.
  • Eğer bir hastalığınız varsa oruç tutmadan önce doktorunuza danışınız.