sağlık bakanlığı logo

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenelim.

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenelim.
Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenelim. ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

Kurban Bayramı da diğer bayramlarımız gibi bütünleştirici özelliği nedeniyle toplum hayatımızda büyük bir önem taşır. Mutluluklar paylaşılır, sevgi, saygı, yardımlaşma ve dayanışma duyguları tüm toplumu sarar ve kucaklar.

Böylesine anlamlı ve önemli bayram günlerinde çevre ve toplum sağlığının korunması, gıda maddelerinden kaynaklanan bulaşıcı ve salgın hastalıklar ile besin zehirlenmelerinin önlenmesi için gerekli olan her türlü bireysel ve toplumsal çaba gösterilmelidir.

Bayram boyunca kurban kesiminden tüketimine kadar et ve et ürünleri saklanma ve pişirilme koşulları; besin değerlerinin korunması ve besin zehirlenmesine yol açabilecek mikroorganizmaların üremesinin önlenmesi açısından son derece önemlidir.

·    Et, kesim sıcaklığında buzdolabına poşet içinde veya büyük parçalar halinde üst üste konulursa etin hava almayan yerlerinde erken bozulma ve kokuşmalar görülür. Bu nedenle kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde, hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

·  Et ve et ürünlerinin pişirilmesinde haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şekli tercih edilmelidir. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin protein ve mineral kalitesini düşüreceği gibi gıda zehirlenmelerine de neden olabilir. 

·  Eğer mangalda ızgara yapılacak ise kanser yapıcı madde oluşumunu engellemek için kömürler kor halini aldıktan sonra etler ızgaraya konmalı ve ateşten en az 15 cm uzakta olmalıdır.

·      Ayrıca kurban bayramında özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı, mide-barsak rahatsızlığı ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler ve yaşlılar öğünlerde tüketmeleri gereken besin miktarlarını aşmamalıdır.