sağlık bakanlığı logo

İl Sağlık Yöneticileri, Antalya'da Sunulan ve Planlanan Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi

İl Sağlık Yöneticileri, Antalya'da Sunulan ve Planlanan Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi
İl Sağlık Yöneticileri, Antalya'da Sunulan ve Planlanan Sağlık Hizmetlerini Değerlendirdi ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

Antalya’da % 84’e ulaşan nitelikli yatak oranı ile Türkiye ortalamasının üzerine çıktık

İlde sağlığın planlayıcısı ve uygulayıcısı olarak vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine daha kolay, kaliteli ve hakkaniyetli şekilde ulaşabilmesini ve Bakanlığımızca gerçekleştirilen reformların sürdürebilirliğinin sağlanmasını hedeflemekteyiz. İlimizdeki sağlık hizmetlerinin bütünlük ve işbirliği içerisinde yürütülmesi ve geliştirmesi İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda sağlanmaktadır.

Müdürlüğümüzce hastane öncesi acil hizmetlerinin yürütülmesindeki sorumluluğumuz yanında; kamu, özel ve üniversiteler dahil tüm sağlık kuruluşlarının sunduğu hizmetlerin tamamının koordinasyonu, planlaması, izleme ve değerlendirmesi, denetimleri gerçekleştirilmektedir.

Bu bağlamda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Toplantılarından biri daha İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür başkanlığında Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, sağlık müdür yardımcıları, merkez ilçe sağlık müdürleri ve hastane yöneticilerinin katılımı ile yapıldı.

Toplantıda İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, 2016 yılı sağlık hizmetleri değerlendirmesini içeren bir sunum yaptı. İlin sağlık insan kaynakları ile yatak kapasitesinin ağırlıklı olarak ele alındığı sunumda Hülür, birtakım verileri değerlendirdi. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren personel sayısı 2002 yılında 6.183 iken bu sayı yaklaşık bir kat artarak 10.971’e ulaştı. Yine ilimizde bir uzman hekime düşen nüfus, Türkiye ortalamasının (2030) altına düşerek 1965 oldu. Ayrıca 2015 yılında 10.000 kişiye düşen yatak sayısı 24,2 iken yeni hizmete giren hastanelerimizle bu sayı 2017’de 28,8’e yükseldi. İlimizde hasta yatak sayımız 6.707’ye çıktı. Bu yatakların 5.632’si nitelikli yatak olup bu oranımız %84’e ulaştı. Dolayısıyla bu nitelikli odalarda banyo ve tuvalet bulunması, tek ya da iki yataktan oluşması hasta memnuniyetini önemli derecede arttırmıştır. Antalya ili olarak nitelikli yatak oranında Türkiye genelinden oldukça iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz.

Yine önemli sağlık göstergelerinden biri olan anne ve bebek ölüm oranlarında; bebek ölüm hızımız on binde 4,8 anne ölüm oranı yüz binde 11,2 ile ülkemizde sevindirici bir noktadayız.

Toplantıda akılcı antibiyotik eğitimleri ve hızlı antijen testi kullanımı hakkında da bilgi verilirken gereksiz antibiyotik yazılan reçete oranında yaşanan düşüş memnuniyetle karşılandı. 2017 yılı sağlık planlarının gözden geçirildiği toplantıda Muratpaşa, Kepez,  Konyaaltı ve Aksu İlçe Sağlık Müdürlükleri yaptıkları sunumlarda ilçelerine ait sağlık verilerini ele aldılar.

Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla oluşturulan sağlık politikaları gereği Antalya halkının en iyi sağlık hizmetine ulaşması için kurumlar arası işbirliğimiz devam edecektir.

 

Duyuruya Ait Diğer Resimler