sağlık bakanlığı logo

Dünya Tuza Dikkat Haftası

Dünya Tuza Dikkat Haftası
Dünya Tuza Dikkat Haftası ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

12-18 MART 2018

#5yol5gram

#tuzuazaltmanın5yolu

Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.

Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin üzerinde olduğu gösterilmiştir. Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle; oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen tetikleyici sebebidir.  Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının oluşmasında da yakından ilişkili olduğu bilinmektedir.

Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri  “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır.

Aşırı Tuz İçeren Besinler

1. Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb. soslar)

2. Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi.)

3. Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)

4. Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri

5. Aromalı / aromasız, doğal / doğal olmayan gazlı / gazsız mineralli içecekler

6. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. besinler
 

Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu

1. Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır.

2. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın.

3. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın.

4.  Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin.

5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın / suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.

“Tuza Dikkat Haftası” bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında  "Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" (#5yol5gram # tuzuazaltmanın5yolu") teması çerçevesinde çeşitli etkinlikler planlanmıştır. İlimizde de 15 Mart Perşembe günü Kazım Özalp Caddesinde (Kapalı Yol Halkbank Önü) Sağlıklı Yaşam Aracı ile farkındalık etkinliği yapılacaktır.