sağlık bakanlığı logo

Birinci Basamakta Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimleri

Birinci Basamakta Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimleri
Birinci Basamakta Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimleri ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

 

Bulaşıcı olmayan hastalıklar, risk faktörlerinin önlenmesi ve kontrolü çalışmaları kapsamında toplumsal farkındalığı arttırmak, kalp ve damar hastalıklarının erken tanısını sağlayarak ve tedavi standartlarını oluşturarak hastalık yükünü azaltmak amacıyla 2017-2018 yılları içerisinde Birinci Basamakta Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitici Eğitimleri (kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve hipertansiyon) yapıldı.

2019 yılından itibaren birinci basamakta kronik hastalıklar izlemi başlatılması planlanmakta olup aile hekimlerince kronik hastalıklar (kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve hipertansiyon) sürecinin doğru yürütülmesi ve ülke genelinde standart ve nitelikli hizmet sunumunun sağlanması amacıyla ilimizde düzenlenen eğitimler tamamlandı.

Eylül ayından bu yana devam eden eğitimler 30 seansta tamamlandı ve tüm aile hekimlerinin katılımı sağlandı. 14 Aralıkta son seansı yapılan eğitimin katılım belgeleri ile eğitimleri yapan hekimlerimize teşekkür belgeleri İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal HÜLÜR tarafından verildi.

Kronik Hastalık;

Bedenin herhangi bir yerinde, genetik, fizyolojik, çevresel ve davranışsal risk faktörlerinin kombinasyonu sonucu meydana gelen,

Uzun zaman boyunca (çoğunlukla yaşam boyu) devam eden,

İlaçlar ile durdurulabilen,

Bireyin hayatına ciddi bir şekilde kısıtlama getirebilen,

Kısa dönemde somut bir zararı olmadığı halde,

Tedavi edilmez ise uzun dönem içerisinde engellilik ve ölümlere neden olabilen uzun dönemli hastalıklardır (Kalp ve damar hastalıkları, DM, HT, KOAH, kanserler).

Türkiye’deki ölümlerin %86’sı %87’si çoğunlukla kalp damar hastalıkları, diyabet, kanserler, kronik solunum yolu hastalıkların oluşturduğu bulaşıcı olmayan hastalıklar kaynaklıdır. En endişelendirici unsur Türkiye’de bulaşıcı olmayan hastalık kaynaklı erken ölüm (70 yaş altı) olasılığının %18 olmasıdır. Yani yaklaşık her beş yetişkinden biri 70 yaşından önce ölmesi ihtimali vardır. Türkiye’de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden biri kalp damar hastalıkları kaynaklıdır ve bu erken ölümlerin %80’i önlenebilir niteliktedir.

Kardiyovasküler hastalıkların büyük bir kısmı (ve diğer BOH’lar) tütün kullanımı, sağlıksız diyet, yetersiz fiziksel aktivite ve alkolün zararlı kullanımı gibi davranışsal risk faktörlerinin azaltılmasıyla engellenebilir.

Kronik hastalıklar (kalp ve damar, böbrek,  astım, KOAH, diyabet, kanser) ve risk faktörlerine (tütün, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik) yönelik önleme ve kontrol programlarının faaliyetleri ile toplumun bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörleri ( tütün ve alkol kullanımı sağlıksız  beslenme ve fiziksel inaktivite) konusunda farkındalığını artırılması hedeflenmekte ve bireylerin sağlıklı yaşam kültürünü benimsemeleri desteklenmektedir.

Türkiye’de yaklaşık her üç erkekten birinin sigara içtiği ve tuz kullanım oranının Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği oranın üç katı olduğu görülmektedir. Tütün; tuz, şeker ve doymuş yağ oranı yüksek beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite ile mücadele etmek amacıyla hem Bakanlık olarak birçok faaliyet düzenlenmekte, hem de Sağlık Müdürlüklerimiz aracılığı ile her ilimizde tüm vatandaşlara sağlıklı yaşam davranışları ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmanın önemi anlatılmaktadır. Aynı zamanda risk altındaki bireylerde sağlıklı yaşam davranışlarının teşviki için sigara bırakmaya yönelik uygulamalar, obezite kontrolüne yönelik sağlık hizmetleri vb. birçok koruyucu sağlık hizmeti ile hastalık gelişiminin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Kronik hastalıklar için sağlık sistem cevabı bütüncül olmakta ve sağlık hizmet sunumunda meydana gelen iyileşmelerle kronik hastalıklara bağlı erken ölümler, engelli olarak kaybedilen yıllar önlenebilmektedir.

Muayeneye gelen 15 yaş üstü her 4 kişiden birinin, 65 yaş üstü her iki kişiden birinin hipertansif olduğu her muayenede göz önünde bulundurulmakta ve aile hekimine başvurularda ona göre değerlendirilmektedir.

18 yaş üstü bireylerin yılda bir kez tansiyon ölçümü ve boy kilo ve bel çevresi ölçümleri yapılarak risk taraması yapılmaktadır.

40 yaş üstü bireylerde de en az üç yılda bir kere açlık kan şekeri ölçümleri ile Diyabet Risk Taraması ile

Tansiyon ve total kolesterol değerlerine göre kardiyovasküler hastalıklar için risk değerlendirmesi yapılmaktadır.

 

Duyuruya Ait Diğer Resimler