sağlık bakanlığı logo

Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı

Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı
Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (BASIN)

Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanlığı tarafından Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğümüz koordinasyonunda 26 Şubat 2018 tarihinde ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı Hekim Toplantısı’ düzenlendi. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonunda iki bölümde gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkası Ecz. Mesil Aksoy, Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal HÜLÜR, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet AKDAĞ, Sağlık Hizmetleri ile İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkanı Uzm. Dr. Özlem KARATAŞ, Akılcı İlaç İl Koordinatörü aynı zamanda İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkan Yardımcısı Dr. Ebru BÜYÜKKARAMAN, İlaç Eczacılık Birimi temsilcileri Uzm. Dr. Buket GÜNGÖR, Ecz. Tülay BULUT, Tıbbi Teknolog Nefise TAŞKIRAN, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı temsilcisi Uzman Latife PEKŞEN, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı temsilcisi Uzm. Dr. Sezen KOPARAN, ilimizde görev yapan aile hekimleri, çocuk hastalıkları hekimleri ve enfeksiyon hastalıkları hekimleri olmak üzere 345 hekim katıldı. 

Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal HÜLÜR’ün açılış konuşmalarının ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Ecz. Mesil AKSOY “Akılcı İlaç Kullanımı Faaliyetleri ve Verilerle Antibiyotik Kullanımı” konulu sunum yaptı. Sunum ile dünya genelinde antibiyotik kullanımı oranı ile ülkemiz ve ilimizdeki antibiyotik kullanım oranlarını,  bu oranların azaltılmaması durumunda ileride direnç gelişiminin sonuçlarını gözler önüne serdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Çocuk Enfeksiyon  Hastalıklarında öğretim görevlisi Prof. Dr. Ateş KARA “Mikrobiyata ” konulu sunumunu yaptı. Bağırsak florasında bulunan ve mikrobiyota olarak adlandırılan bakterilerin;  vücut işlevlerinin sürdürülmesi ve sağlıklı kalmamızda tartışılmaz bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Mikrobiyotanın; gıdaların sindirimi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, bazı vitaminlerin üretimi, bağırsak sağlığı, inflamasyonun önlenmesi, ideal vücut ağırlığının korunması, beyin faaliyetleri gibi çok farklı vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli roller üstlendiğini, özellikle çocukluk çağında uygun olmayan antibiyotik kullanımında bu mikrobiyatının bozulabileceğini ve çeşitli hastalıkların Astım, Tip 1 Diyabet, otizm, otoimmun hastalıklar ve obezite  vb gelişimine neden olabilme ihtimallerini belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarında öğretim görevlisi Doç. Dr. Nevin HATİPOĞLU Akut Tonsillofarenjitte Vakalarla Akılcı Antibiyotik Kullanımını” ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıklarında öğretim görevlisi Prof. Dr. Ayper SOMER Gastroenteritte Akılcı Antibiyotik Kullanımı ” konulu sunumlarında Akut Tonsillofarenjit ve Gastroenterit gibi hastalıklarda tanı ve tedavi protokolleri ile antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar aktarıldı.

Uygun antimikrobiyal tedavi ile sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılmasının önemi vurgulandı. Hekimlerimize Mikrobiyota, antibiyotik kullanımı ve çeşitli tedavi stratejileri hakkında kapsamlı, karşılaştırılmalı, güncel, güvenilir ve tarafsız bilgi sağlayarak ilimizde akılcı antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılmasına katkı sunmak amaçlandı.

 

Duyuruya Ait Diğer Resimler