sağlık bakanlığı logo

9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ

9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ
9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT BİRİMİ (HSHB)

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir  sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığının literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür.

Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar. Çölyak hastalığın oluşması için hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktör olan glutenli gıdalar tüketmekle kendini gösterir. Konu ile ilgili detaylı bilgiye https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/metabolizma-ve-colyak.html adresinden ulaşabilirsiniz.