sağlık bakanlığı logo

9 Mayıs Çölyak Günü Farkındalık Etkinlikleri

9 Mayıs Çölyak Günü Farkındalık Etkinlikleri
9 Mayıs Çölyak Günü Farkındalık Etkinlikleri SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT BİRİMİ (HSHB)

 ''9 Mayıs Çölyak Günü''nedeni ile il Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çölyak Dernekleri, Kepez İlçesi Mehmet Kemal Dedeman İlkokulu öğrencilerinin katılımı ile Hüseyin Avni Çöllü Ortaokulu bahçesinde farkındalık etkinliği yapılmış olup; bu etkinlikte kısa bir sunumun ardından öğrenci öğretmen ve velilere bilgilendirici afış ve broşürler dağıtılmıştır. İlimizdeki otellerden çölyak mutfagı  ile misafirlerine ayrıcalıklı hizmet sunan Mirage Park Resort Hotel ziyaret edilerek Müdürlüğümüz adına Teşekkür belgesi verilmiştir. Ayıca yine Çölyak Derneklerinin Engelsiz Kafe de yapmış olduğu etkinik için afiş ve broşür desteğinde bulunulmuştur. 

#Çölyak hayatınıza Engel Değildir

Çölyak hastalığı ( Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir  sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığının literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür.

Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar. Çölyak hastalığın oluşması için hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktör olan glutenli gıdalar tüketmekle kendini gösterir.

Çölyak hastalığı ile  ilgili detaylı bilgiye https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/metabolizma-ve-colyak.html adresinden ulaşabilirsiniz. 

 

 

Duyuruya Ait Diğer Resimler